Naujienos

Į Klaipėdą sugrįžta pasikeitusios „Jauno teatro dienos“

Balandžio 4-9 dienomis uostamiestyje jau ketvirtą kartą vyks teatro festivalis „Jauno teatro dienos“. Nors renginys sėkmingai vyksta ketverius metus, festivalio organizatoriai, Klaipėdos jaunimo teatras, nepraranda noro ieškoti ir žada, kad šių metų programa nustebins tiek festivalio dalyvius, tiek publiką. Renginiai vyks Klaipėdos „Kultūros fabrike“ ir kitose viešosiose miesto erdvėse.

Šiemet festivalis „Jauno teatro dienos“ keičia savo formatą – daugiau dėmesio bus skiriama renginio dalyviams. Svarbiausia festivalio dalis – keturias dienas vyksiančios kūrybinės dirbtuvės, skirtos profesionaliems aktoriams. Dirbtuves ves jauni, bet jau nemažai kūrybinės patirties turintys režisieriai iš Prancūzijos, Lenkijos, Rusijos ir Lietuvos.

Festivalio organizatoriai KJT nori, kad būsimos kūrybinės dirbtuvės būtų produktyvios ir teiktų naudą ne tik uostamiesčio aktoriams. Dėl šios priežasties JTD rengėjai siekia atrankos būdu suburti 42 aktorių grupę iš visos Lietuvos, kurie dirbs su internacionalia režisierių komanda. Planuojama, kad dalyviai 4 dienas nagrinės aktualias socialines problemas ir kurs pasirodymus, kuriuos pristatys įvairiose miesto erdvėse. Dalyvių ir režisierių komandas papildys ir profesionalūs teatro kritikai, kurie ne tik stebės ir analizuos kūrybinį procesą, bet ir patys prisijungs prie jo.

Klaipėdos jaunimo teatro vadovas Valentinas Masalskis teigia, kad festivalio metu užmegzti ryšiai turėtų tapti naujų bendrų projektų pradiniu tašku.

„Nuo pirmojo JTD festivalio 2013 m. vienas iš pagrindinių šio renginio tikslų buvo užmegzti  ryšius tarp skirtingų vaidybos mokyklų ir skirtingų teatro trupių. Dabar matome, kad procesas vyksta – sulaukiame vis daugiau teatralų, norinčių sugrįžti ir dar kartą dalyvauti renginio programoje. Visgi, šiemet atėjo laikas šiuos kūrybinius ryšius išnaudoti praktiškai – kurti kartu ir dalintis savo kūryba su miesto gyventojais. Būtent todėl pasirinkome tokį renginio formatą, kuriame galėsime ne tik dar labiau plėsti profesinių pažinčių ratą, bet ir užtikrinti bendradarbiavimą bei planuoti ilgalaikius projektus.“ – sako renginio įdėjos autorius V. Masalskis.

Pasak renginio organizatorių, dabartinėje rinkoje ypač svarbūs yra tarptautiniai ryšiai, todėl pusė kūrybines dirbtuves vesiančių režisierių atvyksta iš užsienio. Renginyje dalyvaus Jean-Cyril Vadi (Prancūzija) – dramaturgas ir režisierius nuolat dalyvaujantis Lietuvos ir Prancūzijos kūrybinio bendradarbiavimo projektuose. Taip pat atvyks Lukasz Twarkowski (Lenkija) – teatro ir kino režisierius, scenografas, vizualinių projektų autorius, bendradarbiavęs su lenkų režisieriumi Krystian Lupa kuriant  LNDT spektaklį „Didvyrių aikštė“.

Dar vienas festivalyje dalyvausiantis režisierius Nikolay Zacharov (Rusija) turi pedagoginės patirties, dėsto S.A. Gerasimovo kinematografijos universitete Maskvoje. Festivalyje bus pristatytas N. Zacharov spektaklis „Juodasis vienuolis“, pagal A. Čechovą, kurtas kartu su lietuvių kilmės aktore ir režisiere Greta Šuščevičiūte.

Programoje dalyvaus ir trys jaunosios kartos lietuvių režisieriai. Kino ir teatro režisierius Jonas Tertelis ne kartą dalyvavo spektakliuose, kaip video projekcijų autorius, o praėjusiais metais debiutavo teatre spektakliu „YesMoonCan“. Taip pat atvyksta Gildas Aleksa, jau septynerius metus kuriantis Kaune su teatro trupe „Teatronas“. Galiausiai, prie tarptautinės režisierių komandos prisijungs ir Loreta Vaskova – Klaipėdoje režisūros studijas baigusi ir jau kelerius metus intensyviai visoje Lietuvoje kurianti perspektyvi režisierė.

Festivalio organizatoriai sako, kad nors pagrindinis dėmesys bus skirtas renginio dalyvių bendradarbiavimui, tačiau žiūrovai taip pat neliks nuskriausti.

„Praėjusių metų festivaliai išsiskirdavo renginių ir spektaklių gausa, trijų dienų programoje tilpdavo virš 10 pasirodymų. Šiemet festivalis vyks visą savaitę, tad ir renginių koncentracija bus mažesnė, tačiau tikrai verta dėmesio. Kol vyks kūrybinės dirbtuvės, žiūrovai įvairiose Klaipėdos erdvėse galės stebėti festivalio dalyvių sukurtus performansus. Pagrindiniai festivalio renginiai vyks savaitgalį – tai įvairios paskaitos teatro ir kūrybos tema, kino seansai „Jauno kino vakarai“, sulaukę daug dėmesio, bei, žinoma, kas vakarą vyksiantys spektakliai. Detali festivalio programa jau netrukus pasirodys viešojoje erdvėje.“ – sako festivalio rengėjai Klaipėdos jaunimo teatras.

Daugiau informacijos apie organizuojamą festivalio dalyvių atranką ir renginio programą galite rasti KJT puslapyje www.kjt.lt ir Klaipėdos jaunimo teatro bei teatro festivalio Jauno teatro dienos facebook paskyrose.

Į Klaipėdą sugrįžta pasikeitusios „Jauno teatro dienos“