Naujienos

Jaunam verslui Klaipėdoje skirs 20 tūkst. eurų vertės paramą

Nors dažnas verslą Lietuvoje kurti sumanęs jaunas žmogus pirmiausia žvalgosi į sostinę ar Kauną, tačiau verslumo iniciatyvų organizatoriai sako, kad steigti įmonę Klaipėdoje verta dėl mažesnės konkurencijos, aiškesnio suvokimo, ko šiame mieste trūksta ir galimybės dirbti Lietuvos uostamiestyje – globaliai patogioje lokacijoje.

Pasak asociacijos „Mano miestas Klaipėda“ (MMK) Verslo grupės vadovo Tomo Kasperavičiaus, apie 95 proc. jaunų žmonių verslo nepradeda dėl baimės, kad nepasiseks, žinių trūkumo ir ryžto stokos. T. Kasperavičiaus vadovaujama MMK Verslo grupė devynerius metus organizuoja tokius verslumą skatinančius konkursus jaunam verslui kaip „Užaugink verslo idėją“, „(A)maze Klaipėda“, o šiemet startuoja nauja MMK iniciatyva – projektas „Sėkmingo verslo startas“, skirtas visiems ne ilgiau nei dvejus metus Klaipėdoje verslą vykdantiems žmonėms ar turintiems naujo verslo idėją.

Parama – dviejų metų neturinčiam verslui, veikiančiam Klaipėdoje

Konkurse „Sėkmingo verslo startas“ gali dalyvauti visi tam tikroje Klaipėdos miesto dalyje verslą įregistravę ir veiklą vykdantys asmenys, kurių įmonės veikia ne ilgiau nei dvejus metus. Tiksliai apibrėžta teritorija, kurioje verslas turi veikti – nuo Liepų iki Naikupės gatvės – tai „Klaipėdos miesto integruotų investicijų teritorijos vietos veiklos grupės“ reikalavimas. Pasak T. Kasperavičiaus, jokio amžiaus apribojimo nėra – šįkart konkursu siekiama paskatinti ne tik jaunimo verslumą. Nesvarbi ir verslininko gyvenamoji vieta – projekto dalyviai gali būti ir iš kitų Lietuvos miestų. Svarbiausia, kad iki kovo 16 dienos konkrečioje Klaipėdos miesto dalyje registruotam verslui nesueitų dveji metai. Registruotis dalyvavimui šiame projekte iki vasario 14 dienos galima ir su verslo idėja.

Perspektyviausiems verslams – 20 tūkst. eurų ir ekspertų konsultacijos

Projekto „Sėkmingo verslo startas“ prizinis fondas – apie 20 tūkst. eurų, kurie atiteks trims sėkmingiausiais pripažintiems verslams ar verslo idėjoms. Pasak T. Kasperavičiaus, jaunus verslus vertins patyrusi 5 asmenų komisija, kurioje VšĮ „Versli Lietuva“, „Invest Lithuania“, „Invega“, „Klaipėdos apskrities darbdavių asociacijos“, „Manager.Lt akademija“,„Klaipėda ID“ atstovai.

Jaunam verslui finansinė parama bus teikiama vertingais profesionalių lektorių ir mentorių mokymais bei konsultacijomis. Viso projekto metu „Sėkmingo verslo startas“ dalyvius konsultuos patyrę ekonomikos (finansų), teisės ir rinkodaros ekspertai. Paskaitas skaitys tokie lektoriai kaip bestselerio „Startup evolution curve“ autorius dr. Donatas Jonikas, streso valdymo programų autorius Lukas Mackevičius. Projekto dalyviams bus suteiktos jaunam verslui itin aktualios buhalterinės apskaitos, tinklapio kūrimo, darbų saugos paslaugos, nešiojamieji kompiuteriai, spausdintuvai, programinė įranga, net darbo stalai, kitos verslo pradžiai reikalingos prekės ir paslaugos.

Anot T. Kasperavičiaus, komisija sėkmingiausius jaunuosius verslus išrinks atsižvelgdama į verslo pristatymo originalumą ir profesionalumą, verslo plano idėją ir jos vystymo viziją, verslo idėjos inovatyvumą, komandinį darbą, komandos motyvaciją, vartotojų lūkesčių suvokimą.

Klaipėdos verslumas – vienas aukščiausių Lietuvoje

Pasak T. Kasperavičiaus, Klaipėda kaip trečias pagal dydį ir perspektyvus Lietuvos miestas, labiausiai nukenčia dėl jaunų protų nutekėjimo: „Jaunam žmogui kažkodėl vis dar patraukliau gyventi ir kurti sostinėje, nors Klaipėda gali pasiūlyti tikrai geras, o kartais net geresnes verslo aplinkos sąlygas“, – teigia MMK Verslo grupės vadovas.

VšĮ „Versli Lietuva“ duomenimis, verslumo lygis, vertinant pagal 1000 gyventojų tenkančių mažų ir vidutinių įmonių skaičių, Klaipėdos apskrityje yra vienas aukščiausių Lietuvoje, čia verslumo skatinimo iniciatyvos vykdomos dažnai. Klaipėdiečių verslumo ir finansinio raštingumo ugdymui pasitelkiami aukštųjų mokyklų lektoriai, vyksta moterų verslumo skatinimo iniciatyvos, mokymai, teikiama parama startuoliams, telkiamasi į jaunimo verslumo skatinimo iniciatyvas, rašomi projektai. Tai, pasak asociacijos „Mano miestas Klaipėda“ Verslo grupės vadovo Tomo Kasperavičiaus, labai svarbu, nes mieste jis sako sutinkantis jaunų žmonių, kurie nori gyventi ir verslą kurti būtent šiame mieste, o kai kurie net sugrįžta į Klaipėdą pagyvenę Vilniuje ar Kaune argumentuodami, kad čia geresnės sąlygos verslui, kūrybai ir net gyvenimui.

Prie projekto kviečiami prisijungti savanoriai

Vasario 15 dieną Klaipėdoje vyks pirmasis projekto „Sėkmingo verslo startas“ renginys. Be MMK ir Klaipėdos miesto savivaldybės atstovų, jame jaunų verslų atstovams kalbės VšĮ „Versli Lietuva“ Regionų koordinatorė Indrė Kazlauskienė ir trijų verslų Klaipėdoje savininkas Jurijus Proskurinas.

Visi projekto „Sėkmingo verslo startas“ renginiai vyks „Kultūros fabrike“ (Bangų g. 5a, Klaipėda). Anot MMK Verslo grupės vadovo T. Kasperavičiaus, tie jauni žmonės, kurie dar neišdrįso sukurti savo verslo, kviečiami įgyti vertingų praktinių žinių ir reikalingų pažinčių savanoriaujant projekto veiklose. Projektą vykdo asociacija „Mano miestas Klaipėda“, projektas finansuojamas iš Europos socialinio fondo ir Klaipėdos miesto savivaldybės.

Plačiau apie projektą

Daugiau informacijos info@mmk.lt ir tel. 8 698 20030 (projekto koordinatorė Eglė Sakutienė).

Straipsnis: www.klaipedaid.lt

Jaunam verslui Klaipėdoje skirs 20 tūkst. eurų vertės paramą