Naujienos

„Jauno teatro dienos“ skelbia festivalio programą

Balandžio 4-9 dienomis Klaipėdoje vyksiantis festivalis „Jauno teatro dienos“ skelbia šių metų programą. Nors šiemet daug dėmesio festivalis skiria dalyviams ir kūrybinėms jaunųjų teatro profesionalų dirbtuvėms, tačiau uostamiesčio publika taip pat neliks nuskriausta. Įvairūs festivalio renginiai ir spektakliai vyks Klaipėdos „Kultūros fabrike“ ir kitose miesto erdvėse.

Pagrindinė šių metų festivalio naujovė – keturias dienas vyksiančios intensyvios kūrybinės dirbtuvės. Klaipėdos jaunimo teatro organizuojamose dirbtuvėse dalyvaus atrankos būdu suburta 35 aktorių grupė ir režisieriai iš Prancūzijos, Rusijos ir Lietuvos. Dirbtuvių dalyviai 4 dienas nagrinės aktualias socialines problemas ir kurs pasirodymus šiomis temomis. Sukurti performansai kiekvienos dienos vakare bus pristatomi penkiose Klaipėdos viešose erdvėse.

Klaipėdiečiai kviečiami susipažinti su festivalio dalyvių kūrybiniais darbais: balandžio 4-7 dienomis organizuojamos ekskursijos, kurių metu žiūrovai kartu su kūrybine grupe ir festivalio dalyviais keliaus iš vienos lokacijos į kitą ir turės galimybę stebėti visus kūrybinių dirbtuvių metu sukurtus pasirodymus. Preliminari pasirodymų ir ekskursijos eiga: 18 val. Geležinkelio stotis (Priestočio g. 1), 18 val. 30 min. Herkaus galerija (Herkaus Manto g. 22), 19 val. Laikrodžių muziejus (Liepų g. 12), 19 val. 30 min. Senasis turgus (Turgaus a.5), 20 val. „Kultūros fabrikas“ (Bangų g. 5a), renginys nemokamas.

Nemažiau svarbi festivalio programos dalis – kūrybiniame inkubatoriuje „Kultūros fabrikas” vyksiantys spektakliai. Klaipėdiečių šokio teatras „Padi dapi Fish“ festivalyje pristatys premjerą „Dior in Moscow“, šio darbo dėmesio centre šiuolaikinės moters identitetas ir jį formuojančios aplinkybės. Trečią kartą festivalyje dalyvausianti režisierė Karolina Žernytė šiemet kartu su Pojūčių teatru kvies dalyvauti performanse „Prieš išvystant šviesą“. Tik dešimties žmonių grupei atliekamas pasirodymas išsiskiria itin artimu atlikėjų ir dalyvių santykiu ir gilinasi į užmirštus žmogaus pojūčius, patirtus dar iki gimimo.

Savo spektaklį „Dievas yra DJ“ Klaipėdos žiūrovams pristatys ir jauna režisierė iš Vilniaus Kamilė Gudmonaitė. Prieš metus festivalio publiką kūrėja sužavėjo skoningu darbu pagal A. Strinbergo pjesę, o šiemet festivalio programoje – šiuolaikinės dramaturgijos pastatymas. Galiausiai, lietuvišką renginio programą papildys ir spektaklis iš Rusijos – Maskvos S.A. Gerasimovo kinematografijos universitete dėstantis režisierius Nikolay Zacharov pristatys spektaklį „Juodasis vienuolis. Neteisingas montažas“. Apie lietuvių dailininką ir kompozitorių M. K. Čiurlionį pasakojantis spektaklis pasitelkia A. Čechovo apysakos motyvus.

Festivalio renginių gausą papildys teatrologo Audronio Liugos paskaitos apie šiuolaikinį Lietuvos teatrą. Taip pat, vėl bus organizuojami pernai daug dėmesio sulaukę seansai „Jauno kino vakarai“, pristatantys trumpametražį Lietuvos kiną. Festivalio metu klaipėdiečiai turės išskirtinę progą išvysti Pijaus Burako plakatų parodą ir susipažinti su šiuolaikinėmis plakatų kultūros tendencijomis. Renginio programoje dalyvaus ir jauniausioji teatro karta – režisieriai Valentinas Masalskis ir Vidas Bareikis su vaidybos pirmo kurso studentais dirbs kūrybinių dirbtuvių princpu ir savo kūrinius pristatys miestiečiams. Festivalį vainikuos grupės Parranda Polar koncertas socialiniame klube „Raketa“.

Daugiau informacijos apie festivalį ir renginio programą galite rasti KJT puslapyje www.kjt.lt ir Jauno teatro dienų facebook paskyroje. Bilietus į festivalio renginius platina tiketa.lt.

„Jauno teatro dienos“ skelbia festivalio programą