Naujienos

„Kultūros fabriko“ languose – gyva šokio ir teatro paroda

„Nauja patarlė byloja: jei teatro durys užrakintos, jis atsidarys langus. O gal kažkaip panašiai…“ – šypsodamiesi apie akciją užsimena jos iniciatoriai Šeiko šokio teatras.

„Langas į teatrą“ – taip jungtinė akciją „Kultūros fabriko“ languose pavadino Šeiko šokio teatras, Klaipėdos Jaunimo teatras, Taško teatras ir šokių mokykla „CODA“ savo žiūrovams siunčiantys žinutę, kad jų labai pasiilgo, o, kol salės užvertos, kviečia pasimatyti kūrybiškai ir saugiai. Keturis balandžio mėnesio vakarus antro aukšto languose jie rengs gyvą parodą. Apšviestuose rėmuose pasirodys šokėjai, aktoriai iš pamėgtų spektaklių, jaunosios balerinos, vyks vertikalaus šokio pasirodymas, o praeiviai įvykį galės stebėti iš Jono kalnelio pusės lauke.

Pirmoji, šokio paroda, languose įsižiebė balandžio 9 dieną su Šeiko šokio teatro ištraukomis iš spektaklių, improvizacija ir kiek netikėtu flamenko pasirodymu, kurį sušoko Greta Seiliūtė.

„Jau kurį laiką sukome galvą, kaip pasimatyti su žiūrovais saugiai ir kūrybiškai. Norėjom išvengti ekranų, nuo kurių visi jau pavargo, todėl kilo mintis atveti „gyvus ekranus“ languose. Mūsų pasirodymai iš spektaklių „Pareiškiu – Brandir“ ir „Bolero – Extended“ tyrinėja asmens, tautos laisvės, jos paieškų suvaržymuose, rėmuose idėjas. Langas tampa ir ribų, ir galimybių simboliu. Tai mūsų visų gyvenimo karantine patirtys. Pasitelkę šviesas, šokį ir muziką tuos vidinius varžtus norėjom truputį atlaisvinti.“ – akcijos idėją pristatė Šeiko šokio teatro vadovė Agnija Šeiko.

Po pirmo sėkmingo pasirodymo, antrąjį balandžio 16 dieną ruošia Taško teatras ir žada teatralizuotą virtualią ekskursiją ,,Pasivaikščiojimas Klaipėdoje” su „gidais“ languose.

„Dalyvaujame šioje akcijoje, nes norime, kad Klaipėdos gyventojai nepamirštų, jog yra įvairių išraiškos priemonių (ne tik televizija ar Youtube), į kurias bus galima nukreipti savo dėmesį vos tik atsidarys kultūros įstaigos. Šie kitokie būdai gali suteikti visiškai autentiškas fizines ir emocines patirtis, įprasminančias mūsų gyvenimus. Tikimės, kad teatrų atidarymo laukiame ne tik mes, teatro kūrėjai, bet ir žiūrovai. Šios akcijos metu apšvietimo ir garsinio takelio priemonėmis atgaivinsime buvusį tabako fabriko pastatą, šiuo metu tapusį Klaipėdos kultūros lopšiu ir papasakosime miesto gyventojams jo istoriją.“ – balandžio 16 dienos vakaro planus pristatė ,,Taško teatro“ aktorius Kristupas Biržietis.

Neslėpdama sunkumų, kuriuos vis dar patiria tiek įstaiga, tiek ir joje kuriantys teatralai, „Kultūros fabriko“ vadovė Raimonda Masalskienė įžvelgia ir teigiamas puses. Kol nevyko spektakliai, scenos menams ir renginiams skirta Daugiafunkcė salė B teatralų jėgomis atsinaujino ir transformavosi į „juodą dėžutę“, vyksta nauji pastatymai, premjeros.

„Karantino metu menininkų kūryba nesustojo: kuriami nauji produktai, scenos pastatymai. Pasirodo, ne tik praradom, bet kažką ir atradom.“ – pasidžiaugė R. Masalskienė.

Kad kūryba nestoja, įrodo ir Klaipėdos Jaunimo teatras, kurių paroda languose numatoma balandžio 23 dieną. Apie siurprizus languose trumpai papasakojo teatro direktorius Tomas Jankauskas.

„Labai pasiilgome teatro scenos ir žiūrovų. Kol negalime susitikt, savo dėmesį sutelkiame į kūrybą. Labai laukiame sąlygų, kai galėsime savo naujus spektaklius pristatyti jiems, o šiuo metu mūsų prioritetas – visų saugumas ir sveikata. Vis dėl to, norime bent per Klaipėdos „Kultūros fabriko“ langus pamatyti žiūrovus ir priminti jiems apie mūsų spektaklius ir jų personažus, kurie labai laukia galimybės sugrįžti į teatro sceną.“ – kalbėjo T. Jankauskas.

Šokių mokykla „CODA“ ruošia programą, su kuria klaipėdiečius balandžio 29 dieną sveikins Tarptautinės šokio dienos proga bei pristatys perspektyvias jaunąsias balerinas ir vertikalaus šokio numerį.

„Kai visi miega – kūrėjo langas šviečia. Pas tikrą menininką šviesa niekada negęsta! Ugdydami jaunuosius talentus matome kaip neigiamai karantinas veikia jaunąją kartą, kaip sunkiai jie priima „tiesiog taip reikia“. Negesinkime jaunųjų kūrėjų šviečiančių širdučių!“ – ragino Inga Briazkalovaitė, šokių mokyklos vadovė, vertikalaus šokio pradininkė Lietuvoje, tarptautinių šokio konkursų dalyvė ir nugalėtoja, kurios kūryba garsina uostamiestį Lietuvoje ir pasaulyje.

Teatrai sako, jog pakaks „kultūrintis“ nunarinus galvą į telefono ekraną ar susmigus per minkštoje sofoje priešais televizorių – laikas pakelti akis į viršų. Vaikštinėdami prie Jono kalnelio, praeiviai kviečiami žvilgtelti į „Kultūros fabriko“ pusę ir atverti „Langą į teatrą“.

Tikslius pasirodymų laikus ir galimus pasikeitimus organizatoriai skelbia savo Feisbuko ir Instagramo platformose bei renginio puslapyje čia: https://www.facebook.com/events/318322352961518

 

 

 

„Kultūros fabriko“ languose  – gyva šokio ir teatro paroda