Naujienos

„SENAMIESČIO TURGAUS NAKTĮ” KLAIPĖDOJE- KRISTIJONO DONELAIČIO KURTAS REPAS

Šį ketvirtadienį, rugpjūčio 21 d., 20 val. Klaipėdos senamiesčio turguje vėl liesis muzika bei kūrybiškos provokacijos, o tarp prekybininkų įsimaišys įvairių sričių menininkai ir net mokslininkai – renginys „Senamiesčio turgaus naktis“ kvies gėrėtis produktyvios jų vasaros derliumi bei dalytis gera nuotaika.

Pasak šventės iniciatoriaus, Klaipėdos jaunimo teatro (KJT) vadovo Valentino Masalskio, ketvirtasis renginys nuo ankstesniųjų „naktų“ skirsis teminiu užtaisu. Tačiau šis ir šiuosyk pasitarnaus nuotaikingam sumanymui.

„Jeigu anksčiau tiesiog kviesdavome leisti laiką drauge bei džiaugtis pasirodymais, šiuokart siūloma prisminti ir mūsų klasiką Kristijoną Donelaitį – norime, kad Klaipėdos publika jį pagerbtų 300 metų gimimo sukakties proga“, – sakė režisierius.

Nors K. Donelaitis oficialioje literatūros istorijoje nebuvo vadinamas lietuviško repo pirmtaku arba humoro žvaigžde, kūrybiškai pažvelgus, gali būti ir šitaip. Įrodyti, kad klasika yra šiuolaikiškesnė ir turiningesnė už daugelį vienadienių popdainelių, KJT aktoriams padės iš Vilniaus atvyksiantys kolegos aktoriai ir muzikantai – visa kompanija važinės dieną Klaipėdoje kursuosiančiu K. Donelaičio autobusu, kuriame skambės jo kūrybos interpretacijos. Galutine autobuso stotele taps Senamiesčio turgus.

„Senamiesčio turgaus nakties“ naujove taps laisvoji menininkų erdvė: organizatoriai kviečia teatrų kolektyvus, gatvės muzikantus, dailininkus bei visus miesto menininkus atlikti savo pasirodymus renginio metu – turgaus teritorijoje jiems bus skirta speciali erdvė. Meno programoje taip pat pasirodys klaipėdiečių grupės „Nervas“, „M.E.S.S.“, „Funk in“, „The Upper class“, atlikėjas Gytis Šimelionis, teatro kolektyvai iš Raseinių ir Zarasų, klaipėdiečių violončelininkų duetas T&K Duo bei Klaipėdos jaunimo teatras, o renginio kulminacija taps žinomo repo improvizacijų dueto „Jama&W“ koncertas.

Įspūdžių bei žinių mainų spektrą turguje šiuosyk papildys ir mokslinė „Skonių laboratorija“, kurios šeimininkai kvies svečius demaskuoti reklamos gudrybes: įvertinti įvairius skonius ir sužinoti, kaip jų žadinamomis emocinėmis reakcijomis naudojasi prityrę vartotojų psichologijos vilkai.

„Turgus turi ne tik nuolatinius prekeivius, bet ir nuolatinius pirkėjus, vertinančius šiltą asmeninį kontaktą. Tikimės, kad ir vienų, ir kitų turgavietėje bus vis daugiau, o bendadarbiavimas su miesto menininkais bei kūrybiniais verslininkais, netrukus įsikursiančiais mūsų kaimynystėje, Kultūros fabrike, ir toliau bus abipusiai vertingas“, – vylėsi bendrovės „Senasis turgus“ direktorius Arvydas Gaudiešius.

Jo įsitikinimu, sėkminga įvairių sektorių partnerystė po turgaus stogu sutampa ir su planuojamais jo ateities pokyčiais. Klaipėdos miesto tarybos kolegija birželį pritarė Senojo turgaus kvartalo vizijai, kurioje siūloma paversti šią senamiesčio ašį ne tik smulkiosios prekybos, bet ir aktyvaus viešojo gyvenimo, verslo bei laisvalaikio kvartalu.

„Senamiesčio turgaus naktį“ organizuoja Klaipėdos jaunimo teatras, renginio partneriai ir rėmėjai – Klaipėdos miesto savivaldybė, UAB „Senasis turgus“, Klaipėdos universitetas, VšĮ Klaipėdos ekonominės plėtros agentūra (KEPA) ir Klaipėdos regiono kūrybinių industrijų asociacija (IKRA).