Naujienos

Šokio spektaklis „Troškulys“ – apie vandenį, bet ne jūros

Kauno šokio teatras „Aura“ lapkričio 4 dieną į Klaipėdą atvyksta su spektakliu „Troškulys“. „Pasaulyje asmeninėms ir pramonės reikmėms kasdien suvartojame tonas vandens, nesusimąstydami, kad jo ištekliai – riboti. Ar įsivaizduojate gyvenimą be geriamo vandens?“, – klausia spektaklio choreografas Nielsas Claes (Belgija).

Šis spektaklis – tarsi iššūkis žiūrovams aplankyti pasaulį, kuriame vandens tiekimas beveik išnykęs. Pasaulį, kuriame desperatiškai ieškome būdų sausą žemę vėl paversti derlinga, kur vyksta tiekėjų kova dėl šaltinių, kur naudojame paskutinius švarius vandens lašus.

Spektaklyje sukuriamas vaizdas pasaulio, kuriame geriamo vandens problema tokia aštri, kad nebėra išeities. Pabrėžiamas visuomenės abejingumas be saiko ir neatsakingai vartojant geriamą vandenį. Choreografas pastebi, kad mes sureikšminame naftos išteklių svarbą, visiškai nesusimąstydami apie vandenį, kuris netrukus taps žydruoju auksu. Be perstojo siurbiant požeminius vandenis, mūsų planeta virsta dykuma. Mes, tiesiogine prasme, laidojame save po sausa žeme.

Kūrėjas įsitikinęs, kad dauguma žmonių šią problemą žino, tačiau yra tiesiog įpratę neatsakingai naudoti vandenį. „Manau, kad ši problema turi dominti visus ir menas yra geriausia priemonė išreikšti tam, kuo tiki. Aš nerodau pirštu į publiką sakydamas : „Ei, jūs elgiatės blogai”. Noriu, kad žiūrovai tiesiog pamąstytų šia tema, žiūrėdami choreografiją, perkeliančią juos į kitą pasaulį. Mes tarsi esame girdėję apie šią problemą, tačiau žinome per mažai faktų ir kokios galimos mūsų neatsakingo vartojimo pasekmės. Labai tikiuosi, kad po šios premjeros žmonėms kils noras mažų mažiausiai pasidomėti tuo“, – sakė spektaklio choreografas.

Kauno šokio teatro „Aura“ šokėjas N.Claes, debiutuojantis Lietuvoje kaip choreografas, yra baigęs šokio studijas Olandijoje, dirbęs „Project Sally Maastricht“ ir „Dansgroep Amsterdam“ kompanijose, vėliau šoko Lenkijoje, Vokietijoje ir Izraelyje. Vaikinui teko dirbti su tokiais garsiais choreografais kaip Jo Strømgrenas, Ohadas Naharinas ir Yossi Bergas.

Spektaklis „Troškulys“ sukurtas platformoje „Ant „Auros“ batuto“. Ši platforma skirta jauniesiems choreografams, suteikianti jiems galimybę dalintis savo idėjomis ir kūrybinėmis vizijomis dirbant su Kauno šokio teatro „Aura“ šokėjais.

Lapkričio 4 d., 19 val., Kultūros fabrike

„Ant AUROS batuto“ Nielsas Claes. Šokio spektaklis TROŠKULYS (chor. Nielsas Claes)

Kada: Lapkričio 4 d. 19 val.
www.aura.lt
Bilietus platina „Tiketa“

Šokio spektaklis „Troškulys“ – apie vandenį, bet ne jūros