Naujienos

Populiarių serialų aktorė iš Holivudo Europinei savo spektaklio premjerai pasirinko Lietuvą

Tarptautinės moters dienos proga gastrolėms į Lietuvą atvyksta populiari autorė, aktorė ir lektorė iš Holivudo Kimlė Smit (Kimleigh Smith). Kovo 7—9 dienomis Kaune, Vilniuje ir Klaipėdoje įvyks tarptautinė K.Smit monospektaklio T-O-T-A-L-L-Y! premjera.

Nors šiuo metu K.Smit skaito paskaitas žymiausiuose JAV universitetuose, vaidina populiariausiuose Holivudo serialuose („Mentalistas”, „Ligoninės priimamasis”, „Kaulai”, “Įstatymas ir tvarka: Los Andželas” ir kt.), o sausį pasaulio kino teatruose pasirodė vaidybinis filmas „Atradimas”, kuriame K.Smit filmavosi kartu su Robertu Redfordu, gyvenimas ją taip lepino toli gražu ne visada. Pirmaisiais studijų metais septyniolikmetė universiteto futbolo komandos palaikymo šokėja K.Smit buvo išprievartauta trijų futbolo žaidėjų ir ilgus metus dėl to kentė gėdą ir depresiją. Bet nepaisant visų gyvenime patirtų traumų ir sunkumų, ši drąsi jauna moteris sugebėjo rasti savyje jėgų atsitiesti, išmokti vėl būti laiminga ir tapti įkvėpimo šaltiniu daugybei gyvenimo palaužtų žmonių.

T-O-T-A-L-L-Y! yra pačios K.Smit parašyta ir atliekama vienaveiksmė komedija apie tai, kaip išprievartauta ir visiškai palūžusi moteris išmoksta vėl pamilti gyvenimą ir save. Monospektaklyje T-O-T-A-L-L-Y! K.Smit laužo visus su išprievartavimu susijusius tabu, nebijo būti begėdiškai atvira ir trykšte trykšta taikliu šiltu jumoru. Pasak savaitraščio „LA Weekly” kutūros apžvalgininko Steven Leigh Morris, „[Kimleigh Smith] neturi jokio gėdos jausmo, ir ji nusipelnė šios teisės. Jos pasirodyme nėra nė lašelio savęs gailesčio, o vien tik superherojiškas ryžtas”.

Už monospektaklį T-O-T-A-L-L-Y! K.Smit įvertinta ne vienu prestižiniu apdovanojimu: T-O-T-A-L-L-Y! pripažintas geriausiu teatro festivalio „Hollywood Fringe” spektakliu, „Washington Post” redakcija šį monospektaklį išrinko geriausiu festivalio „Capital Fringe” spektakliu, o „Wall Street Journal” K.Smit komediją T-O-T-A-L-L-Y! paskelbė labiausiai rekomenduojamu festivalio „Fringe New York” pasirodymu.

K.Smit turas per Lietuvą bus tarptautinė monospektaklio T-O-T-A-L-L-Y! premjera—Europoje šis spektaklis bus rodomas pirmą kartą. Tokį K.Smit pasirinkimą lėmė visiškai neplanuotas susitikimas su lietuvių autore ir prodiusere, „Pasaulio virtuvė” Kūrybos vadove Aiste Ptakauske. „2007 m. viešėjau Niujorke ir vaikščiodama SoHo rajone pamačiau tiesiog gatvėje vykstantį šokio spektaklį, – pasakoja aktorė. – Spektaklį drauge su manimi stebėjo ir Aistė. Vos tik pradėjusi su ja kalbėti, supratau, kad įsigijau naują bičiulę visam gyvenimui. Aistė į Niujorką grįžo 2010 m. studijuoti televizijos, radijo ir kino meno, o aš kaip tik tuo metu rodžiau T-O-T-A-L-L-Y! teatro festivalyje „Fringe New York”. Važiuoti gastrolių į Lietuvą tada nebuvo jokios minties. Apie Lietuvą paprasčiausiai nieko nežinojau. Bet 2016 m. pradžioje gavau iš Aistės netikėtą pakvietimą. Man didelė garbė atvažiuoti gastroliuoti į šalį, kurioje teatras vertinamas taip kaip Lietuvoje”.
„Pamačiusi spektaklį T-O-T-A-L-L-Y! festivalyje „Fringe New York”, negalėjau jo pamiršti, – prisimena A.Ptakauskė. – Bet tuomet buvau tik studentė ir neturėjau galimybių surengti tokio aukšto lygio aktorės gastrolių. Užtai kai įkūriau „Pasaulio virtuvę”, iškart žinojau, kad Kimlės spektaklis idealiai atitinka šios įstaigos misiją ir tikslus—kurti ir įgyvendinti socialiai atsakingo meno projektus. Gyvenime taip jau nutinka, kad mes labai prie daug ko prirantame, nejučiomis pradedame į daug ką užmerkti akis, su daug kuo susitaikyti, bet menas turi galią vėl pažadinti mūsų justles ir sąmonę bei įkvėpti mus gyventi tokį gyvenimą, kokiam esame pašaukti. Kimlės spektaklis—kaip tik toks įkvėpimo šaltinis, mokantis niekada nenustoti kovoti už savo ir kitų laimę”.

Lietuvoje K.Smit ne tik rodys savo monospektaklį, bet ir atliks švietėjišką misiją—skaitys paskaitas apie individualų kūrybiškumą, savęs tobulinimą ir kelią į sėkmę Lietuvos Muzikos ir teatro akademijos, Vilniaus Gedimino technikos universiteto Kūrybinių industrijų fakulteto, Vytauto Didžiojo universiteto Menų fakulteto studentams ir Klaipėdos miesto menininkams, švietimo darbuotojams bei jaunimui.

K.Smit pasirodymai vyks kovo 7 d. 19 val. Kaune VDU teatre, kovo 8 d. 19 val.
Vilniuje „Menų spaustuvėje” ir kovo 9 d. 18 val. Klaipėdoje „Kultūros fabrike”. Visi spektakliai bus rodomi su lietuviškais subtitrais. Bilietus į spektaklį platina „Tiketa”. Perkant bilietus išanksto, moksleiviams ir studentams taikomos nuolaidos.

K.Smit turas per Lietuvą organizuojamas, gavus Baltijos–Amerikos Laisvės Fondo (BAFF) finansavimą. Daugiau informacijos apie BAFF stipendijas ir lektorių paramą galima rasti interneto svetainėje www.balticamericanfreedomfoundation.org.

Jei pageidaujate daugiau informacijos arba norite susitarti dėl interviu su K.Smit, kreipkitės į Magdaleną Verseckas telefonu +370 679 77499 arba elektroniniu paštu info@pasauliovirtuve.org.

Populiarių serialų aktorė iš Holivudo Europinei savo spektaklio premjerai pasirinko Lietuvą