Naujienos

KUFA rezidentas Klaipėdos jaunimo teatras pasitinka aštuntąjį sezoną

Viena stipriausių nepriklausomų teatro trupių Lietuvoje – Klaipėdos jaunimo teatras – jau netrukus pradės savo aštuntąjį sezoną. KJT metai žada būti intensyvūs: planuose naujas teatro įvaizdis, premjeros, gastrolės ir spektakliai visoje Lietuvoje. Apžvelgiame artimiausius Klaipėdos jaunimo teatro planus ir būsimas sezono naujoves.

Metų maratonas prasidės jau šį sekmadienį, rugsėjo 22 d. Klaipėdos Kultūros fabrike su skambiausia praėjusių metų premjera koncertu-spektakliu „Graži ir ta galinga“. Muzikine kalba apie žymiausias Lietuvos istorines moteris pasakojantis darbas pernai tapo vienu iš lankomiausių KJT spektaklių, tad tikimasi, kad „Graži ir ta galinga“ duos teisingą startą ir būsimiems darbams.

Naujame KJT įvaizdyje – žinutė žiūrovams

Vienas iš pagrindinių šių metų KJT akcentų – naujas teatro įvaizdis. Netrukus ant spektaklių plakatų bei kitų informacinių priemonių atsiras trumpos KJT žinutės žiūrovams – reklamuojamą spektaklį apibūdinančios piktogramos. Keliais paprastais žodžiais – komiškas, jautrus, absurdiškas, dokumentinis, interaktyvus, muzikinis ir pan. – bus apibūdinti visi repertuariniai spektakliai. Tikimasi, kad taip kiekvienas žiūrovas galės lengviau surasti sau tinkamą kūrinį, o dalis publikos galbūt nuspręs aplankyti tą spektaklį, kurio apibūdinimas kels didžiausią intrigą.

Pirmoji sezono premjera pagal M. Gorkio pjesę

Pirmosios Klaipėdos jaunimo teatro premjeros šiame sezone žiūrovams teks palaukti iki lapkričio 9 d., ja taps spektaklis „Motina“ pagal Maksim Gorkij pjesę „Vasa Železnova“. Spektaklyje kartu su KJT trupės nariais vaidins Klaipėdos dramos teatro aktoriai Rimantas Pelakauskas ir Kęstutis Macijauskas, o pagrindinį vaidmenį atliks aktorė Viktorija Kuodytė. Spektaklio režisierius Darius Rabašauskas sako, kad naujame darbe kūrėjai gilinsis į vertybines šeimos problemas.

„M. Gorkis tikėjo, kad žmogus gali labai daug, tačiau tuo pačiu matė ir žmogaus baisumą, jo žemiausius instinktus, tamsiausius norus. Būtent šių jausmų valdomus personažus sutinkame pjesėje „Vasa Železnova“. Man atrodo, kad spektaklis „Motina“ turėtų kalbėti apie kodą, kurį mes perduodame vienas kitam: tėvai – vaikams, šie – savo vaikams ir taip toliau. Visi esame  informacijos laidininkai, ir, palikdami vaikams pinigus ar namus, per kasdienius veiksmus mes paliksime jiems ir visą informaciją apie save ir pasaulį. Klausimas, kokia ta informacija bus ir kuo ji taps kitoje kartoje,“ – mintimis apie būsimą premjera dalinosi režisierius D. Rabašauskas.

Dokumentinis spektaklis apie Klaipėdą

Vasario mėnesį žiūrovai išvys pirmąjį Klaipėdos jaunimo teatro dokumentinį spektaklį „Jūrinės šviesos“. Spektaklį režisuoja kelis dokumentinius spektaklius apie Lietuvos miestus ir jų gyventojus jau pristatęs režisierius Jonas Tertelis. Šį kartą dėmesio centre – Klaipėda, jos gyventojai, tradicijos, mitai, istorija ir dabartis. Nuo 2019 m. pradžios Klaipėdą nagrinėjantys ir patys geriau su ja susipažįstantys kūrėjai žada pateikti miesto paveikslą teatro kalba.

„Po įdomaus pirmojo etapo, kuriame tyrinėjome Klaipėdą, jos istoriją ir rinkome skirtingų žmonių interviu, turėjome daug informacijos, tad viską intensyviai grupavome ir bandėme sukurti bendrą vaizdinį. Šiuo metu artėjame prie pjesės, kur dokumentinė medžiaga prašosi ją traktuot labai nerealistiškai,“ – trumpai dabartinį spektaklio statymo etapą aptarė režisierius J. Tertelis.

Repertuariniai spektakliai visoje Lietuvoje

Beveik po šimtą spektaklių kasmet parodantis Klaipėdos jaunimo teatras ir šiemet nežada mažinti tempo. Sezonas Vilniuje bus atidarytas taip pat rugsėjo pabaigoje – 24 d. Menų spaustuvėje vyks monospektaklis „Kontrabosas“. Žiūrovų itin mėgstamas kontrabosisto monologas iki naujų metų nuskambės dar penkis kartus: Nacionaliniame Kauno dramos teatre, Vilniaus Menų spaustuvėje, bei Klaipėdos dramos teatro kamerinėje salėje.

Išskirtinis Klaipėdos jaunimo teatro darbas – spektaklis kūdikiams „Čia tu? Čia aš!“ – tęsia pažintį su pačiais mažiausiais žiurovais ir jų tėveliais. Smagus žaidimas, kuriame mažieji kartu mokosi atrasti, stebėti, prisiliesti ir kartu įsitraukti į nepaprastą pojūčių pasaulį bus rodomas Klaipėdos Kultūros fabrike ir Vilniaus Menų spaustuvėje.

Koncertas – spektaklis „Graži ir ta galinga“ šiemet tęsia aktyvias gastroles. Merginos koncertuos Šiaulių dramos teatre, Nacionaliniame Kauno dramos teatre ir „Baltojo kaspino“ festivalyje, Alytaus dramos teatre, o gruodį ir Vilniaus Menų spaustuvėje.

Dar viena praėjusių metų premjera „Helverio naktis“ bus rodoma Varėnoje vykstančiame Dalios Tamulevičiūtės festivalyje. Kiti šio jautraus spektaklio suaugusiems rodymai numatyti Vilniuje Menų spaustuvėje ir Klaipėdos dramos teatre.

Labiausiai kviečiami suskubti dar nematę spektaklių „Dvi Korėjos“ ir „Mūsų miestelis“ – iki naujų metų šie spektakliai bus parodyti po kartą. „Dvi Korėjas“ jau netrukus išvys Klaipėdos Kultūros fabriko lankytojai, o „Mūsų miestelis“ spalį bus parodytas Alytaus miesto teatre.

Į naujus metus su gera nuotaika žiūrovus palydės siurrealistiškas spektaklis „R.E.M.“ Kultūros fabrike jį išvys Klaipėdos žiūrovai. Kiti spektaklio rodymai šiais metais numatyti Vilniaus Menų spaustuvėje ir Kultūros fabrike.

Repertuaras vaikams ir kitos sezono staigmenos

Klaipėdos jaunimo teatras nepamiršta ir mažųjų žiūrovų, rudens repertuaras dar pasipildys spektakliais vaikams. Labiausiai nekantraujantys vaikiškų spektaklių lankytojai Knygų personažai atgyja“ išvys Alytaus miesto teatre bei Klaipėdos Kultūros fabrike, spektaklis OPA! (Operacija: perdirbtas aš!)” Klaipėdos dramos teatre ir Panevėžio teatre „Menas“. Kaip ir pernai, daugybė vaikų su Klaipėdos jaunimo teatro kūryba susipažins „Kultūros paso“ programoje, kuomet spektakliai ir edukacijos vyks Lietuvos ugdymo įstaigose.

Artimiausiuose Klaipėdos jaunimo teatro planuose ir įvairi, ne tik su spektakliais susijusi veikla. Pirmadienį vyko teatro studijos vaikams Jaunieji kūrėjai“ atranka, vaikai ir jaunimas kviečiami registruotis į tris skirtingo amžiaus grupes.

Išskirtinis ruduo nusimato ir „Graži ir ta galinga“ merginoms: netrukus įvyks trijų muzikinių klipų pagal koncerto dainas filmavimas, o ateities planuose ir muzikinis albumas, tad greitai „Gražią ir ta galingą“ žiūrovai galės išvysti ir išgirsti ne tik teatre.

Daugiau informacijos apie Klaipėdos jaunimo teatro renginius ir kitą veiklą galima rasti www.kjt.lt, bei teatro Facebook paskyroje. Bilietus į prasidedančio sezono renginius galima įsigyti portale tiketa.lt. Klaipėdos jaunimo teatro veikla iš dalies finansuojama Lietuvos kultūros tarybos ir Klaipėdos miesto savivaldybės.

Straipsnio šaltinis: https://www.ve.lt/ 

KUFA rezidentas Klaipėdos jaunimo teatras pasitinka aštuntąjį sezoną