Naujienos

„Kultūros fabrikas“ laukia naujų rezidentų: startuoja antroji pamaina

„Kultūros fabrikas“ kviečia naujus talentus: padės įkurti savo verslus

Pirmajame Klaipėdoje kūrybiniame inkubatoriuje „Kultūros fabrikas“, kuris buvo ir vienas pirmųjų Lietuvoje, netrukus bus pradedama formuoti antroji rezidentų pamaina. Tikimasi, kad per metus naujieji rezidentai sustiprės, įgys naujų vertingų kompetencijų ir įkurs verslus.

Dalinsis neįkainojamais patarimais

Kūrybinis inkubatorius „Kultūros fabrikas“ (KUFA), kuris dabar yra viešosios įstaigos „Klaipėda ID“ dalis, uostamiestyje pradėjo veikti 2015 metais.

„Tad „Kultūros fabrikas“ jau užaugino pirmąją savo rezidentų pamainą – išties akivaizdus skirtumas yra tarp to, kokioje stadijoje jie startavo pas mus 2015-2016 metais, ir kokiais pasiekimais ir augimu pagrįstai gali didžiuotis šiandien. Per daugiau nei penkerius metus „Kultūros fabrike“ rezidavo per tris šimtus kūrybinio verslo subjektų – tiek įmonių, tiek individualių kūrėjų. Todėl dabar jau atėjo laikas į brandžią KUFA bendruomenę įlieti naujų talentų, suteikti jiems galimybę būti pamatytiems“, – kalbėjo „Kultūros fabriko“ vadovė Raimonda Masalskienė.

„Kultūros fabrike“ išaugo ir sužibėjo kino centras „Arlekinas“, Klaipėdos jaunimo teatras, A. Šeiko šokio teatras, šokių mokykla „Coda“,  „Salanida“, „Creative Partner“, „Altitudes“, „Doctor idea“, kiti talentingi scenos menininkai, architektai, dizaineriai, programuotojai.

Klaipėdos savivaldybė ir viešoji įstaiga „Klaipėdos ID“ šiemet rudenį pasirašė trimetę sutartį dėl verslo inkubatoriaus paslaugų uostamiestyje, ypatingą dėmesį skiriant kultūros ir kūrybinių sektorių atstovams.

Ši sutartis ir suteikia finansinę galimybę „Kultūros fabrike“ auginti naują rezidentų pamainą. Vienas iš akivaizdžių skirtumų tarp naujos pamainos ir dabartinių „Kultūros fabriko“ inkubavimo sąlygų – tik simbolinis mokestis už darbo vietas būsimiems rezidentams.

Dar vienas skirtumas tas, jog rezidavimo programos trukmė bus ne penkeri metai, o 12 mėnesių. Esmė ta, jog visus pirmuosius metus naujieji KUFA rezidentai mokės tik simbolinį mokestį už darbo vietą ir visus tuos metus jiems bus teikiama intensyvi ir individuali pagalba – mentorystė, paskaitos, dirbtuvės, susitikimai su verslu ir pan. Kai kurie KUFA senbuviai jau sutiko tapti mentoriais, o jų patarimai tos pačios srities pradedantiesiems kūrėjams taps neįkainojami. Jei po metų inkubavimo programą sėkmingai užbaigę rezidentai pageidaus pasilikti „Kultūros fabrike“ jie galės čia tęsti savo veiklą, tačiau jau artimesnėmis rinkai sąlygomis.

Priims ir tik su idėja

Planuojama, kad šią programą per metus baigs 12-15 kultūros ir kūrybos industrijos atstovų. Pažymėtina, kad jie galės startuoti ir tik turėdami idėją, o tai reiškia – labai ankstyvoje stadijoje. Taip tikimasi, jog per trejus metus kultūros ir kūrybinių industrijų inkubavimo programą baigs mažiausiai 35-45 dalyviai.

Dabartinis „Kultūros fabriko“ veikiančių atstovų sričių sąrašas bus papildytas veiklomis, kurios dar labiau galėtų realizuoti pirminę kūrybinio klasterio idėją. Todėl čia bus laukiami scenos, kino, tarpsritinio meno produktų kūryboje dalyvaujantys profesionalai, grafikos ir rūbų dizaineriai, scenografai, prodiuseriai, rinkodaros ir kultūros turizmo specialistai, foto ir video menininkai, skaitmeninio turinio kūrėjai, socialiniai verslininkai, kultūros startuoliai ir pan.

Pasaulinė ir europinė patirtis rodo, jog kuo siauresnės specializacijos yra meno ir kūrybos inkubatorius, tuo didesnės galimybės jam sėkmingai veikti. Nes kuo daugiau po vienu stogu yra skirtingų sričių kūrėjų, tuo jiems sunkiau pritaikyti paslaugas. Kai „Kultūros fabrikas“ startavo, jis jau turėjo savo specializaciją ir jos buvo laikomasi. „Žinojome, kokios bus patalpos, koks yra Klaipėdos jaunų kūrėjų potencialas, todėl ir buvo numatyta, jog „Kultūros“ fabrike lauksime scenos menų, kino, informacinių technologijų sektoriaus, dizainerių, architektų. O dabar jau drąsiai galime sakyti, kad per tuos penkerius metus užaugome, išsigryninome, atsirado patirties, subrendo ir mūsų rezidentai, todėl ir galime formuoti naują pamainą, kad ir kitiems pradedantiesiems kūrėjams padėtume sustiprėti“, – aiškino R. Masalskienė.

Atvirų durų politika

Pirmieji kvietimai į motyvacinius renginius planuojami kitų metų kovą, bet iki to laiko visi susidomėję galimybe tapti naujaisiais „Kultūros fabriko“ rezidentais jo administracijai galėtų siųsti kontaktus, išreikšti pageidavimą dalyvauti programoje.

Ir nors „Kultūros fabrike“ startuos antroji rezidentų pamaina, tai nereiškia, kad bus pristabdytos čia jau įprastos veiklos. „Kultūros fabrikas“ yra tapęs žinoma renginių vieta ir jie toliau vyks. KUFA politika – 6-7 dienas per savaitę 12 valandų lankytojams atviros durys. Todėl „Kultūros fabrike“ niekada netrūko ir netrūks šurmulio: veikia kino teatras, vyksta spektakliai, seminarai, konferencijos, mokymai, parodos, kūrybinės dirbtuvės, vaikų meno edukaciniai užsiėmimai.

„Kultūros fabrikui“ galimybę formuoti antrąją rezidentų pamainą ir užtikrinti jai itin geras sąlygas suteikė Klaipėdos savivaldybė ir Klaipėdos miesto ekonominės plėtros strategijos tikslų įgyvendinimo konkrečios priemonės.

Beje, visi inkubatoriaus programos verslumo renginiai bus  nemokami ir atviri ir kitiems miesto smulkiojo ir vidutinio verslo atstovams.

2015 metais startavęs „Kultūros fabrikas“ buvo ne tik vienas pirmųjų Lietuvoje, bet ir didžiausias tokio tipo objektas, nes jo plotas – beveik 4 tūkst. kv. m. Rekonstruotame tabako fabrike įrengtos kelios visiškai skirtingos paskirties erdvių zonos – studijos ir bendradarbystės erdvės; salės scenos menų repeticijoms ir spektakliams; konferencijų, susitikimų erdvės; jauki kino salė; poilsiui skirtos terasos, erdvūs vestibiuliai lankytojams. Šiuo metu kasdien „Kultūros fabrike“ kuria, repetuoja ir dirba apie 100 žmonių.